Asyik benda lain yang entry dulu....sayur@lauk-pauk dah ke belakang. Kali ni entry benda alah ni pulak.Baru jer angkat dari dapur tadi ni.....masih panas!Sape nak...amik ler.Asben balik,boleh la makan pajeri terung.Selalu gak masak pajeri kat M'sia...kalau tak pajeri terung,pajeri nenas.Feberet asben...lebih2 lagi pajeri nenas.Terung dia kurang suka.Meh kita tengok resepi ...
Bahan-bahan:
- 3 sudu besar serbuk kari daging
- sejemput ikan bilis
- 1/2 labu bawang besar@ 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 4 hiris halia
- 2 hiris lengkuas
- sejemput udang kering.....kisar halus bahan no.4,5,6,7,8
- 1/2 keping gula melaka
- sedikit air asam jawa
- 1/2 sd besar cili kering kisar(optional kalau nak lebih pedas...ida tak bubuh)
- 1 sd besar kerisik
- Garam secukup rasa
- 1 mug santan pekat(ida pakai 1 peket santan serbuk..maklumla)/boleh dikurangkan
- 2 batang kecil kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 inci halia dihiris halus
- 2 ulas bwg putih dihiris nipis
- 3 ulas bwg merah/1/4 labu bwg bsr dihiris nipis
Sedikit tambahan air semasa memasak.
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak,tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,bawang,halia hiris,tumis hingga naik bau kemudian masukkan bahan kisar...tumis hingga kekuningan.
- Masukkan serbuk kari daging, tambah sedikit air dan tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan santan,gula melaka,air asam jawa,garam secukup rasa dan kerisik...masak hingga kuah menjadi pekat.
- Akhir sekali masukkan terung dan ikan bilis.Masak sehingga empuk.Jika kuah sudah terlalu kering semasa memasak,boleh la tambah sedikit air panas.
2 comments:
salam kak...
mau 1 pinggan tu buat makan malam :)
slm..ya deetha,bole2
Post a Comment