My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, July 20, 2010

Sweet Corn Cake

Jom makan kek pulak....masih ada lagi ni,sape cepat dia dapat ekekke.ke...hari tu dah buat untuk bekal jejalan ke Aso,tapi tak sempat amik pic,sweet corn ada balance lagi 1/2 tin kat dalam peti ais...kalau simpan karang berkulat jugak lama-lama.Tengok budak-budak & abahnyer pun suka .So hari ni makan kek jagung lagi la nampaknya.Dah beberapa kali buat dah..tapi dulu main pakai sukat mug kecil aja...bila nak entry dalam blog ni,nak kena sukat accurate ler sikit...nanti sesiapa yang nak cuba senang sikit..Kalau kuantitinyer lari & kek tak jadi......takut tuan rumah ni kena baling ngan telur pulak..wakkkaaka


Apalagi jom layan resepi lak.....
Bahan-bahan:
  • 250 gm tepung gandum( lebih kurang 2 1/4 mug kecil )
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat
  • 1 sd teh baking powder

*Ayak bersama ketiga2 di atas

  • 200 gm creamy sweet corn dalam tin ( agak-agak lebih kurang 1/2 tin )
  • 4 biji telur
  • 180 gm gula ( lebih kurang 1 1/4 mug kecil )
  • 200 gm butter.....cairkan & biarkan sedikit suam( ida pakai 100 gm butter+100 mls minyak sayuran....stok butter tinggal sikit )
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 2 titik essen vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • Apa-apa kekacang yang dimesin halus untuk tabur ke atas adunan kek ( ida pakai badam yang dah siap )

cara-cara:

  • Panaskan oven terlebih dahulu dalam suhu 180C....selama 15 minit.
  • Ayak tepung gandum bersama bahan penaik
  • Pukul telur hingga betul-betul kembang dengan mixer....guna high speed
  • Tambah gula & essen vanilla.....pukul lagi hingga betul-betul kembang
  • Masukkan butter cair&minyak,kacau sebati.
  • Masukkan pula sweet corn,garam......kacau sebati
  • Masukkan bahan ayak separuh-separuh/di ayak terus ke dalam adunan separuh-separuh....kacau secara kaup balik/pukul menggunakan low speed mixer.
  • Alas loyang pembakar dengan baking paper/sapu bahagian dalam tapak loyang sahaja dengan minyak/marjerin.

*Ida bakar dalam 2 loyang kecil untuk mendapatkan 2 kek yang nipis sahaja...jika loyang saiz besar,bolehla terus dibakar dalam satu loyang sahaja.

  • Tuangkan adunan ke dalam loyang,taburkan kekacang kesukaan anda.
  • Bakar dalam suhu 180 C/selama 35 minit jika adunan yang nipis....jika tebal,tambahkan masa sedikit lagi.

*Kek ni agak lembab2 sedikit ya....

*Selepas dikeluarkan dari oven beberapa ketika, kek ni akan mendap sedikit sebab kek ni versi kek lembab2 gitu k.


7 comments:

Kamalia said...

salam..sedapnye sweet corn cake ni..wlupun xpenah cuba,dr gambo tu je dah nmpk sedap..nak jugak...:)

Nuridah said...

Salam Ida,

nampak sedap cake nie, lebih2 lagi ada jagung
pasti enak sekali..knur nak sepotong erk..hehe.

Ida Ddapur said...

wassalam...Lia & K'Nur,thanks krn sudi singgah ya..
amik jgn malu2..sebelum abih dingap oleh anak2 ida..petang jap lagi,balik diaorg tu,kejap je lesap ni...

ninazsyafinaz said...

Salam Kak Ida..first time sampai kat blog akak nih..salam perkenalan...hati tertarik dengan sweet cone cake..rasanyer bahan semua ader kat rumah..Minta izin copy resepi yerk..nak cuba..boleh buat bbuka puasa.. :)

Ida Ddapur said...

wassalam Ninaz....slm kenal jugak,thanks krn sudi singgah ya..sila2 tak kisah
Akak dah jenguk rumah Ninaz...pandai Ninaz deco cake..

hana said...

cantiknyer da kekmu itew! nampak sedapp! ader lg? nak sepotong!

Ida Ddapur said...

hana..dear,so sorry...dah yilek...