My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, June 21, 2010

Banana Cake with dry fruits nut crumble

Basic untuk kek pisang ni saya dapat dari MyR(Umi). Terima kasih.....cuma saya ubah sedikit sukatan bahan-bahannya.Untuk topping ni pulak resepi asasnya saya dapat melalui internet juga, tapi dah lama &terlupa catat melalui sumber mana,terima kasih juga....Saya ubah topping ni menjadi topping dry fruits nut crumble.Topping nut&dry fruits memang sedap.Topping ni boleh diletak ke atas apa sahaja jenis kek,muffin@cupcake.
Bahan-bahan:
4 biji pisang(dilenyek hancur)....saya pakai 3 biji shj sbb pisang tu besar
3 biji telur
2 mug kecil tepung gandum(resepi asal sukat m'gunakan cwn)
3/4 mug kecil gula(resepi asal 1 cwn)
3/4 mug kecil minyak (saya pakai minyak sayur)..resepi asal 1 cwn
1/2 s.teh soda bikarbonat
1 s.teh baking powder
1/2 sudu teh garam
sedikit essen vanilla(optional)
saya tambah 2 sudu bsr susu pekat manis
cara-cara:
Ayak tepung gandum bersama bahan penaik
Pukul telur hingga betul-betul kembang,tambahkan gula & essen vanilla pukul lagi.
Tambahkan pisang yang dilenyek,susu pekat,garam,minyak...kacau sebati
Masukkan tepung yang diayak bersama bahan penaik tadi sedikit demi sedikit.
Gaul sebati dengan kaup balik adunan/guna mixer low speed
Tuangkan ke dalam loyang.Jika loyang kecil & inginkan kek yang nipis,bahagikan kepada 2 loyang(kek lebih cepat masak & cantik dipotong)
Tunggu untuk ditabur topping
Bahan-bahan untuk membuat crumble:
1 mug kecil kacang tanah(atau apa2 kacang)...dikisar separuh hancur
2 sudu besar gula halus/gula perang
3 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk nescafe(optional)
2 sudu besar soft marjerin/butter
1/2 mug kecil mix dry fruits
sikit garam
Cara-cara:
Campurkan semua bahan.
Alas tangan dengan memakai sarung tangan plastik
Gaul sebati dengan cara meramas dengan menggunakan tangan sehingga menjadi seperti breadcrumb
Sedia ditabur ke atas adunan kek yang telah dituang ke dalam loyang tadi.
Tekan2 sedikit crumble tersebut.Sedia dibakar.
Bakar pada suhu 170 C...selama 35-40 minit
Setelah cukup masa,test kek ini samaada sudah betul2 masak dgn cara cucuk dgn lidi satay bersih/straw kecil.Jika ia tidak melekat pada lidi..maknanya kek ni sudah betul2 masak
Biarkan sejuk sedikit baru dipotong.Selamat Mencuba.......
Tips:
Jika semasa 3/4 masa membakar, bahagian atas kek kelihatan sudah hampir garing,tutup bahagian atas kek dengan aluminium foil.Teruskan membakar,Insaallah bahagian atas kek tidak akan hangit.


0 comments: