Bahan A:
- 10 gram agar2
- 600 mls air
- 250 mls jus epal
- 1 1/4 - 1 1/2 cawan gula
- 1/2 biji epal bersaiz besar atau 1 biji epal bersaiz kecil (hijau/merah)
- 50 gram cream cheese
- 100 mls whipping cream
- Blueberry Filling
- Epal yang dipotong nipis (untuk hiasan)
- Masak bahan A sehingga agar2 dan gula hancur. Tapiskan kedalam bekas
- Biarkan seketika sehingga suam
- Blendkan bahan A bersama2 bahan B
- Tuangkan campuran bahan A & B kedalam bekas
- Cedok dengan sudu blueberry filling dan letak di bahagian tepi dalam bekas yang mengandungi agar2 tadi yang masih belum beku.
- Kemudian kacau blueberry filling tadi dengan garfu dari tepi hingga ke tengah secara bulatan seperti membuat bulatan dari besar ke bulatan kecil untuk mendapatkan corak blueberry secara rawak.
- Susunkan hirisan epal diatas agar2
- Biarkan ia keras sebelum dihidangkan
0 comments:
Post a Comment