Inilah rempah beriani yang ida guna, ada dua jenis sebenarnya...satu lagi Biryani Bombay brand National pun sedappp, kurang pedas sikit. N3 nasi beriani daging yg ida buat sebelum ni klik SINI. Ida msk hari raya haji lepas guna rempah kt dlm gambar tu, saja nk habiskan stok.
BAHAN-BAHAN: - 6 1/4 cwn air utk masak nasi ( sukatan air adalah bergantung pada jenis beras )
- 6 cawan beras basmathi...direndam 1/2 jam
- 1 1/2 kg ayam...dipotong saiz sesuai
- 2 labu bwg besar ...boleh tukar kpd bawang merah*
- 1 1/2 inci halia*
- 6 ulas bawang putih *
- 1 cwn plain yogurt
- 2 tangkai daun ketumbar
- 15 biji tomato ceri
- Sedikit pewarna kuning
- 4 sd besar rempah Bombay Biryani Masala
- 2 sd besar rempah beriani M'sia ( ida guna cap Sernan )
- Garam secukup rasa
- 1 sd besar gula
- 1 biji capsicum merah/hijau...dihiris nipis2/didadu
- Optional....carrot ( ida tak letak kali ni )
- 1 labu bawang besar...hiris bulat nipis
- Sedikit air asam jawa / perahan lemon
- Sedikit air tambahan
- Cadangan hiasan...daun sup,daun bawang yg dipotong, & bawang goreng ...kali ni ida tak buat
Bahan menumis: - 1 inci halia...dihiris halus
- 3/4 labu bwg besar...didadu
- 4 btg kecil kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 8 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 sk kecil lada hitam biji
- 1/2 cawan minyak sapi / 5 sb dan 1/2 cawan minyak masak
CARA: - Ayam dibersihkan dan digaul garam kunyit
- Goreng ayam hingga masak tapi tidak garing dan ketepikan.....kalau tak nak goreng pun boleh, masukkan terus ayam ke dlm baki rempah kt bawah, air letak lebih supaya ayam empuk.
- Basuh beras, toskan air.
- Kisar bahan yg bertanda *
- Panaskan minyak sapi + minyak, tumis bhn tumisan sehingga naik bau., lepas tu masukkan bhn kisar...tumis sehingga sedikit garing
- Masukkan rempah beriani dan sedikit air/ 1/4 cawan ....tumis sekejap
- Masukkan yogurt, daun ketumbar, gula, sedikit air asam jawa dan 1 1/2 sk garam / secukupnya.....tumis hingga naik minyak, pekat dan sedikit kering.
- Bahagikan rempah yg dimasak kepada 2 bahagian. Satu utk masak nasi dan satu utk digaul dgn ayam.
- Masak nasi bersama 1 bahagian rempah tadi, air yg disukat dan tambah 1 sk gula dan 5 sk garam...kacau. Masak nasi seperti biasa( ida guna periuk eletrik )
- Semasa 20 minit terakhir nasi sedang dimasak, titikkn beberapa tompok pewarna kuning ke atas nasi. Tutup semula periuk, jangan kacau.
- Apabila nasi sudah masak, kacau secara rawak dengan senduk supaya bahagian nasi yg diletak pewarna kuning bercampur rata dengan yang lain.
- Dalam kuali yg baki 1/2 rempah tadi, masukkan ayam, tambah 1 cawan air..renehkan hingga pekat semula baru masukkan, bawang besar hiris, tomato ceri, carrot jika suka dan capsicum...kacau sekejap dan tutup api. Ketepikan.
- Perasakan garam jika masih kurang.
- Cara menghidang : Cedok separuh nasi yang sudah masak ke dalam mangkuk besar. Lapiskan dengan separuh ayam , lapiskan pula dgn baki nasi tadi dan letak semua baki ayam. Jika nasi tidak habis dimakan, boleh masukkan semula dalam periuk nasi elektrik dan keep warm.
SELAMAT MENCUBA. Nampak jer panjang berjela, tapi bila kita selalu masak nasi berperisa ni, semua step dah boleh hafal kan. Ia sedap dimakan begitu sahaja walaupun tanpa kuah lain, kalau nk combine dgn lauk pauk lain / kuah lain pun boleh.....sebenarnya ida dah terpikat dgn nasi beriani kat restoren pakistan dan bangladesh kt sini. Diaorg hidang lebih kurang cam gini la, tapi nasi diaorg lebih oily lagi lagi dan ayam dier tak goreng,pernah gak buat versi tak goreng pun sedap....
|
17 comments:
as-salam ida
Waaah.. ida sungguh menyelerakan nasi beriani ni..npk sedap..tak blh tgk lama2 rasa lapar ni..
salam ida...sedapnya mkn nasi beriani ni tuk lunch....
Emmm...lama teringin nak masak nasi beriani...asyik betangguh je nak buatnya...jenjalan sini...tumpang mkn sekali lah...:D
yaww!! sedapnya...
menariknya kak..teringin nak buat la pulak rasanya hari ni..huhuhu....saya plak tak berapa nak larat masak hari ni...adusssss...kena pejam2 mata tengok gambar nasi akak ni..:)
clap clap clap
yeahhh kiter geng la akak
sebab ayu pow pakai rempah gini gak
pedas skey khen baru terangat...
org utara mmg suka pedas2 hikhikhik
oishii sou
Assalam Ida,
kak Amie sampai tepat pada masanya...peerut tengah berkeroncong ni, ada pulak hidangan nasi beriyani...hulur pinggan ni, isi penuh-penuh...nak ayam 2 ketul ye...
kak Ida, saya pun suka guna jenama Ahmed ni, terasa mkn mcm kat kedai diorang kan! :D
assalam ida..akak tak pernah tengok pulak rempah tu.
kat malaysia ada ke ida..
wah nasi beriani....boleh lah nanti masakan utk rakyat kt rmh ni..sebelum tu ucu makan ida punya dulu lah ye..
Salam Kak Ida..Salam AidilAdha....Sedapnya nasi Beriyani...
wah.. dah lama x makan nasi beriani
ida....tak tahannnnn tgk nasi beriani ida ni...mengancam diet ku ini...bila nak diet dan ditayang food yg sedap begini...aduh azabnyaaaa ya tuhan!
Mat malam ....hebatnya hidangan nasi beriani tu...suka tengok nasi dia ..berderai jer..
serius kak ida seorang wanita yang tabah! boleh masak guna resepi panjang berjela macam tu...hadoi.... kite surrender dah...sanggup order kedai la kot...tak larat nak masak
sedapnya tgk nasi beriani kak ida ni..lama tak msk ni. nieza suka guna rempah beriani pakistan jenama shan...memamng sedap dan pedas:)
sedapnya..mcm lbk kurang sama je nasi kite ye ida..resepi akak sng n sempoi je..itu je yg termampu buat ..hehehe ..
Post a Comment