My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, June 19, 2011

Rice Bombay Biryani Beef


Salam kembali bersiaran.......weekend 2 hari lepas mmg tak sempat nak bersiaran, ida agak sibuk sedikit. Hari ni jom kita gelek2 sambil dgr lagu Hindustan......lepas tu dpt upah makan nasi beriani bombay pulak...kih3..Blog ida mmg belum ada lagi n3 pasal nasi beriani, walaupun dah berkali-kali buat, sbb tuannya malas nk amik gambar dan n3. Oleh kerana ada kekawan yg minta dimasukkan, ok lah ida rajinkan sedikit amik pic nasi ni.
Ini kira yg paling latest.....kali ni buat style Pakistan sikit...resepi ida olah sedikit dr resepi kat kotak rempah ni. Ida letak nama cam nama rempah dia 'Bombay Biryani'... rempah ni product Pakistan mari...Ida suka taste rempah ni, mmg berbeza dgn rempah M'sia tapi pedas ....sbb tu ida terpaksa campur dgn sedikit rempah beriani Faiza.
Rempah beriani bombay ni mmg cukup tasty...bila baca kat kotak dia, mcm2 dh ada dlm ingredientsnya termasuklah daun bay sekali. Daun bay ni wajib ada dlm memasak nasi beriani atau masak apa2 nasi menggunakan beras basmathi sbb ia akan memberi cukup aroma dlm masakan kita.
Pst.....kalau ida free, nanti ida buat b/walking umah kawan2 k....sorry


Yang berbeza beriani style ni, nasi tu ditanak kosong, dh masak baru gaul ngan rempah yg dimasak bersama daging....Pernah makan nasi beriani style ni kat restoran Pakistan kat sini...memang sedapp sangat, cuma lebih oily sikit...harga pun sedap jugak. Kalau convert mau dekat RM 50 lebih sepinggan....MAHAL BETULKAN. Roti naan kat situ pun sgt sedap.
Nasi tu berbeza dgn yg pernah mkn kat M'sia. So, kira nk tiru sikit la ni, tapi tak der sebijik cam tu la......jauh yg amat. Entah apa rahsia masakan beriani diaorg ni, pernah ida buat tak malu, tanya kat restoran tu samaada dia org jual ke rempah beriani yg diaorg pakai tu. Hampeh!!.....dia org kata secret, tak jual.

BAHAN-BAHAN:
  • 4 cwn air utk masak nasi
  • 4 cawan beras basmathi...rendam 1/2 jam
  • 1/2 kg daging lembu....dipotong cube kecil
  • 1/2 cawan minyak sapi dan 1/2 cawan minyak masak
  • 1 1/2 labu bwg besar ...boleh tukar kpd bwang merah*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 5 ulas bawang putih *
  • 1 cwn yogurt
  • 1 biji tomato,....letak masa menumis
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 8 biji tomato ceri masa gaul ngan nasi
  • 2 biji ubi kentang...dibuang kulit & dipotong baji 8
  • 1 biji carrot..dipotong
  • Sedikit pewarna kuning
  • 2 1/2 sd besar rempah Bombay Biryani
  • 1 1/2 sd besar rempah beriani Faiza
  • 2 sd besar garam....atau secukup rasa
  • 1/2 sd besar gula
  • 2 cwn air
  • 6 biji cili merah/hijau..potong 2 ( ida tak der )
  • Hiasan...daun sup yg dipotong
Bahan menumis:
  • 1/2 inci halia...dihiris halus
  • 1/2 labu bwg besar...didadu
  • 3 btg kecil kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkih
CARA:
  • Basuh beras dan masak bersama 4 cawan air serta 1 1/2 sd besar garam....air tak perlu byk kalau buat style ni.
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Tumis bhn tumisan sehingga naik bau., lepas tu masukkan bhn kisar...tumis sehingga sedikit garing
  • Masukkan rempah beriani dan sedikit air.....tumis sekejap
  • Masukkan daging, yogurt, carrot, tomato, daun ketumbar......tumis 15 minit.
  • Masukkan kentang setelah agak2 daging sudah separuh empuk.
  • Masukkan baki air, masak daging sehingga empuk, pekat dan naik minyak
  • Masukkan pula cili.
  • Dalam periuk lain.......letak nasi berselang seli dgn bahan rempah termasuk daging sekali serta tomato ceri yg dibelah 2. Letak sedikit pewarna...titis rata. Tabur daun sup.
  • Gaul secara rawak dan tutup periuk. Pstt : Kalau masa menggaul, nasi nampak agak kering tambah lagi sedikit minyak masak.
  • Renehkan /simmer di atas api kecil selama 10 - 15 minit( resepi asal ) ATAU
  • Ida masukkan ke dalam periuk nasi elektrik dan keep warm sahaja.

Tak ada kuah pun dah cukup sedap.....makan dgn ayam tandoori pun sedap jugakkk....

15 comments:

Iza Akma said...

salam kenal Ida..
nampak menarik dan menyelerakan biryani bombay tu...saya amik resepi ya Ida..alang2 dah kesini, i linked ur blog to mine n folo sekali ..sudi2kanlah singgah my blog..thank you..

Nuridah said...

Ida,

kecur kak nur tengok nasi briyani nie...masuk list dulu ya...terguder tergulik2 tengok masakkan Idah...hehe..

nur easy said...

menarik ni. boleh wat menu buka ptg ni..;)

Mas said...

sedappnya nasi beriani...
terliur mas tengok..

AI said...

- wahhh...sedap nyerr...
- nak nak nak...hehe

Deliah's Deli said...

salam. ini kena try. memang nampak sangat sedap. dah dapat hidu bau dah :)

Kjee said...

Kjee nak cuba. Macam senang jer buat. tq for recipe.

K.Nor said...

sedapnyer nasi beriani tu ida..

nOOrsha said...

salam kak ida.. sedapnye beriani.. boleh cube nih... kebetulan ade sepeket rempah beriani dlm kabinet tu... nantila ujung minggu ni ke kan.. huhuh... mmg diorang ni kdekut nak bg secret ingredient kat kite kak...kadang pelik ngape nasi diorang sedap sangat kan, x tau ape yg diletak... uhuhu

nOOrsha said...

salam kak ida.. sedapnye beriani.. boleh cube nih... kebetulan ade sepeket rempah beriani dlm kabinet tu... nantila ujung minggu ni ke kan.. huhuh... mmg diorang ni kdekut nak bg secret ingredient kat kite kak...kadang pelik ngape nasi diorang sedap sangat kan, x tau ape yg diletak... uhuhu

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ida amat la menarik... Akak beli kat mana kat baticrom ada tak? Nama apa ye kalauada...? Cantik gambar2 akak suka tgk

Ida,Japan said...

Iza...slm kenai gak k..ida dh follow sana

K'Nur....ha..ha tergolek2 ke kak..jgn jatuh tangga umah dh la k

Nur...haa...bole msk wat buka sama, pasti dpt m'buka selera tu

Mas...rempah ni sedap mas sebenarnya, lain dr yg kt M'sia

Ida,Japan said...

AI....nak amik jer,jgn malu2

Del...try jgn tak try, wahhh..jauhnyer bau dia sampai...kuat betul

K'Jee....silalah kak, it ok..cara gini lebih sedap rasanya

K'Nor...sedap kak, rempah ni lain sikit..ida suka.

Ida,Japan said...

Noorshaa....haa, bole ler buat nanti tu, tu la sha...apa la agaknya yg diaorg taruk ye..lain rasa dia....sdp sgt..

Ita...mekasih byk2 krn berkata gambar2 tu cantik...hi..hi biasa2 jer tu Ita...gambar org lain lg cun..pasal rempah tu nanti akak jejln umah ita, akak bgtau k

Nieza said...

assalam kak Ida, nasi biryani guna rempah pakistan tu memang sedap...nieza pun dah lama guna rempah tu sejak dok bangla dulu lagi bila dtng finland ni ada pula jual kat kedai aseanic...selalu juga buat mutton biryani:)