My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, June 22, 2011

Fried Chicken Wings

Jom makan chicken wings........sedap ni!!...Tak caya?..rasa dulu, baru komen...ha..ha
Adeh!...rindu yg amat dgn KFC...hu..hu. Pernah buat ayam goreng ala2 KFC dulu....lama dh cerita tu. Versi chicken wings ni rasanya lebih kurang sama jer kut...CUMA bahannyer ada yg letak dan ada tak letak....tambah pun ada. Petang tadi buat, ida pakai taruk apa yg nak taruk.....nk bukak resipi dah lambat.

Bermimpi sedang menikmati kepak ayam goreng di KFC ........
Melalut sikit......apa2 joM Layannnnnn...

BAHAN:

Bahan perap ayam:
  • 15 ketul kepak ayam...dibersihkan
  • 1 sd besar garlic seasoning powder/boleh letak bawang putih kisar@tumbuk
  • 1/2 sd besar serbuk kari
  • 1 sd teh serbuk cili
  • 1 sd teh serbuk lada hitam
  • 1 sd besar garam
  • 1 sd teh serbuk jintan manis
  • 2 sd teh serbuk jintan putih/cumin
  • 1 sd teh serbuk pati ayam
  • 1 biji telur saiz S atau C
  • 1/4 biji lemon..perah air
Bahan salut ayam: sukatan adalah anggaran, kalau tak cukup boleh tambah lagi tepung
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
ATAU..jika tiada stok tepung beras ( ida ikut bahan bawah sbb tak der stok t.beras )
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cwn tepung ubi......ida letak tepung katakuriko
CARA-CARA:
  • Gaul kepak ayam dgn bahan2 perap kecuali telur. Perap sekejap pun ok. Ida hanya perap 15 minit jer sbb nak cepat.
Notes: Jika nak perap lebih lama, sukatan garam harus dikurangkan k...
  • Panaskan minyak terlebih dahulu.
  • Kocok sedikit telur tadi dan tuang ke dlm kepak ayam.....gaul sebati
  • Letak tepung di dalam pinggan
  • Ambil kepak ayam satu persatu dan golek / salut dgn tepung.
  • Goreng di dalam minyak yg penuh sehingga masak.

..........SeLamaT MeNcuba.......

Nama saya Ain.....saya nak jadi model iklan ummi saya hari ini. Auntie, Uncle, kakak2 dan abang2...jom makan chicken wings.

12 comments:

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

CT Delima said...

As'salam Ida

so sweet Ain tu comel macam ida .. hehehe. Tak apalah kalau ida teringin sangat nak makan KFC tu. kak ct boleh tolong makankan tak pun deli wing kat pizza hut pun sedap gak. mana2lah ehh..nanti dah kenyang kak ct tolong sedawa kan sekali... hahaha

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ida...sok2 balik mesia blh k.atie belanja KFC!hihi

AI said...

- sedap nyer...nak jugak jadi model makan ayam boleh?

Ida,Japan said...

Hi..Andrick..tqvm for dropped here..i already followed ur blog..nice blog!

K'CT...mekasih kak...
adeh...k'ct sebut deli wings pizza hurt pulak..ahh sedapnyer..alah akak nanti kalau dh makan tu senyap2 jer la...jgn buat ida jeles...tak baik tau..ekekeeke..

Ida,Japan said...

K'Atie...haaa...mesti tuntut nanti ngan akak...jgn lupa tau..

AI.....dtg umah k'ida, nanti bole jd model iklan sama ..hi..hi,

Ayu said...

sedapnya ayam goreng ni ida!!!..
lagi pulak model yang kat bawah tu serupa macam anak jepun..cantik anak dara ida !!..

Ida,Japan said...

Haa..kak Ayu, sedap! tapi tak der la sesedap chicken wings dekat KFC tu..
anak dara manja yg paling kecik kak....dh ramai ckp cam anak Jepun dh..TQ

Maira Anjami said...

sedapnye~~rupe pon dah ala-ala kfc:))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Ida..
sedap tu kepak ayam goreng.. akak mmg suka bahagian kepak.. kalau masak.. kepak cilok dulu.. hihi.. tp takper sbb anak2 suka drumstick..hihi..

re: tq mencuba kentang wedges tu.. tak taulah sukatan tepong tu akak taip betul ke tak.. rasa mcm tersalah taip sbb ada member yg cuba katanya terpekat sikit.. akak kena try balik ni & adjust semula kot.. tp tulah.. stok kentang russet lama tak beli.. kalau resepi tu kurang memuaskan.. harap maaf ye.. mungkin typo error ataupun tersalah catat sukatan masa buat..

nur easy said...

makan ayam goreng cam ni tak pernah tolak kan..huhu best ;)

Ida,Japan said...

maira...ye ke cam rupa kepak ayam KFC....rupa jer, rasa tak der la sama tu..

Madihaa...mekasih byk2 madiha...sdp banget...tak per yg terkurang tu...ida pandai2 dadjust...biasa la, kdg2 kita msk main campak2 jer, time nk tulis resepi mesti ada yg terlupa

nur...mmg nur...digemari ramai..anak2 akak mmg suka sgt