My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Saturday, June 11, 2011

Ayam Bakar Berempah Kurma + Kari


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang sudi singgah di sini......
Salah satu lauk yang Ida masak tengahari tadi. Selalu jugak buat ayam2 bakar ni, kali ni angin rajin banyak sikit untuk amik pic. Untuk ayam bakar kali ni, Ida bubuh rempah kurma + rempah kari serta bahan2 lain.........suka hati deng pulak nak taruk dua2 rempah ni.......emmm sedapp jugak wat cam ni.

Masak ayam ni lebih kepada anak-anak sebenarnya, kami agak kurang sikit ngan ayam2 ni...dah jemu kut kalau selalu sangat makan ayam. Ni pun Ida masak boneless chicken tadi, senang bebudak ni nak makan. Masak pun untuk sekali makan jer.


BAHAN-BAHAN:( bahan2 yg ida pakai adalah mengikut apa yang ada di sini ( Japan )

  • 5 ketul kecil boneless chicken atau 1/2 small whole chicken...dibersihkan
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 labu kecil bawang besar*
  • 1/2 inci halia*
  • 1 sd besar serbuk rempah kurma
  • 1 1/2 sd teh serbuk rempah kari
  • 1 sd besar kicap pekat yg sederhana manis
  • 1/4 hiris lemon..diperah air
  • Garam secukup rasa
  • 1 sd teh serbuk kunyit
  • 1/2 sd besar olive oil @ boleh juga guna minyak sayuran
CARA:
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Gaul ayam bersama semua bahan
  • Perap seketika dan bakar sehingga masak.
  • Sapu lebihan rempah perapan yang ada di dalam bekas tadi pada ayam semasa membakar.

16 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Sama plak menu kita hari ni. Tapi saya goreng,

ijayuji said...

Salam kakak manis! bestnyer dinner akak! kitanyer dinner ni ala2 org pemalas jerrr pdhal hari2 malas hihihi... sedapnyer! lama sgt dah tak buat menu2 ayam mcm ni :D kita nak masak apa ntah ni pun tak tahu td dah kuarkan daging tp masih kejung lagi takut2 kena masukkan balik sbb lmbt sgt cair kita masak sardin jerr kikiki...

Maira Anjami said...

Salam akak..
Nampak best la resepi ni..bahan-bahan pon macam mudah..boleh la cube bile2 nanti^^

kasihredha said...

wahhhh...jadi lapar pulak melihat ayam bakar ni:)

Mas said...

akak..
bestnya tengok ayam bakar tu...
peberet family mas tau...

♥LOVE2COOK♥ said...

Dah lama tak bakar2 ayam! Actually malas nak clean oven tu...hehe! :D

Yours calling me over ;)

Naz said...

Assallamualaikum Ida..

Lama tak jenguk ida.. Last dulu rasanya masa ida berhenti kejap kan dr berblogging(kalau x silap Naz)..

Uihhh..mesti sedap kan..Ada rasa kurma dan kari.. Bakar lak tu..rendah kalori dan lemak..best!

Ida,Japan said...

K'sam...sama erk..tu la ayam ni kdg2 mesti ada jer sbg pelengkap menu.

Ikaa...manis ke k'ida..he..he, alah ika tu ckp jer malas..tup2 mcm2 kuar dr ARAH...mkn sardin pun lg sedapp apa

Maira...senang jer ni maira, nanti leh cuba

Ida,Japan said...

K'kasih...lapar lg kak, nanti saya sendukkan nasi...mkn tau jgn tak mkn

Mas...emmm..sedapkn ayam bakar2 ni...

Love..ida bakar pakai dapur gas jer ni, kt Japan ni dapur gas dia special sikit, kt bwh tgh dia ada disediakan tmpt membakar..situ ler tmpt ida bakar-membakar..malas nk cuci oven gak

Naz...tq, masih ingat sini..he..he, yap..rendah sikit la lemak & calori tu...sedap2..

Acik Erna said...

Assalam Ida..sedapnya ayamg..boleh cuba ni..mesti sedap kan..

Juwita Jamaludin said...

Salam ida... Nampak best ayam tu.. Ita pun kdg kalau goreng biasa2 pun suka juga tambah rempah kari @ kurma.. Sedapkan

Kamalia said...

kak ida, nmpk sedap sungguh aym tu..ha`ahla kak,kdg2 naik muak gakkan mkn aym.tp,bebudak mmg suka mkn lauk camni.nk cuba gakla nnt kak.:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ida..Serbuk kari+kurma..Mesti sedap ni..Ada masa boleh gak try ni

fiza damia said...

SALAM KUNJUNGAN..SEDAP NAMPAK AYAM TU..SILA LA SINGGAH KE BLOG SAYA..

nOOrsha said...

salam kak ida.. sedapnyer nampak ayam tu... tp umah ni en hb x layan ayam berempah.. kite jer la yg layan sowang2... x bes tul kan.. ehehe

CT Delima said...

As'salam Ida

Sedapnay menu ida tu. Kalau kat rumah kak ct, menu ayam kena mesti nak ada dalam seminggu tu. Sebabnya anak2 lebih suka makan ayam berbanding daging atau ikan. samalah kak ct dengan HB pun macam dah jemu asik amkan ayam jer. demi anak2 tak apalah kan :D