My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, June 23, 2011

Arsenal Birthday Cake

Salam kembali dengan cerita kek yang dah lama sangat2.........cerita dah basi. Salah satu kek deco yang tercipta semasa tuan rumah ni bercuti dari blogging beberapa bulan lepas.
Ada lagi tu beberapa........cuti blogging, baking and cooking on aje.
Special Arsenal Cake for my hubby birthday bulan April lepas. Suprise cake kepada peminat fanatik Arsenal.

Dah ingat2 lupa......resepi span cake yg mana satu entah ni. Rasanya resepi kek span dari umah Kak Jun ( Cup Cake Kasih )...kek ni ok, lembut dan gebusss. Jutaan mekasih kak....ida tempek resepi kat sini pulak. Asalnya resepi 'Kek Berkastard Pic'....ida amik tang kek jer.
ok ler...jom intai resepi.
Bahan-bahan :
  • 5 biji telur
  • 150 gm gula kaster
  • 120 gm tepung gandum
  • 10 gm ovalette
  • 80 gm mentega cair........ida cairkan dari 100 gm mentega
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam
CARA;
  • Masukkan gula & telur dlm mangkuk. Pukul kembang dan ringgan
  • Tambah tepung sikit-sikit dan kacau sebati.......ida ayak tepung ke dalamnya dan pukul perlahan sekejap.
  • Masukkan pula ovalette....adun sebati ( ida pukul sehingga gebu ...adunan nmpk putih )
  • Akhir sekali masukkan butter cair....adun sebati/kacau ngan spatula
  • Bakar di dalam oven yg dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit ( ida bakar 38 minit ) dlm suhu 180 C.
Hiasan deco/krim:
  • 600 mls whipping cream
  • 8 sd besar gula...nk lebih manis boleh tambah
  • 1/4 sd teh garam
Cara:
  • Campurkan semua bahan ke dlm mangkuk
  • Pukul dgn mixer hingga pekat /kembang......jgn terlau pekat, nanti krim jadi tidak smooth semasa hendak sapu pada kek
  • Hias pada kek ikut kreativiti masing-masing.
Deco lain2 boleh tambah ikut citarasa masing2, ida terpaksa stop dulu....ada kerja nk settle. Ta ti tu......

haaa...tengok ler, rupa kek dlmnyer...comot jer..tak cantik kn...krim lapis nipi2s jer tu.

24 comments:

nuwairani ismail said...

nmpk gaya, sy pon kene blaja deco kek chelsea la plak pasni...

kek kak ida nmpk gebu elok aje....

Ijan said...

syoknye dapat surprise birthday cake. nice one! :)

Asmara said...

hi kak ida, wow cantik2 la kek kak ida buat. jeles aii dengan org yg tangan pandai deko2 ni. hihi... tengok pun dah tau sedap sangat kek ni. :D

yatie chomeyl said...

kak ida, tok sey try buat icing fondant ko pulop? icing fondan lg comey nk deko hehe

Amie said...

ida,
meriahnya.........cukup warna2 pelangi!

♥LOVE2COOK♥ said...

Waaahhhh supporter Arsenal kerrrrr? Cantiknya kek, gorgeous!! :D

My Hubby is a hardcore fan of Chelsea...hehehe!

Kamalia said...

kak ida..cntiknye kek..jeles sungguh tau sy nih..

nur easy said...

alala kreatifnya.. bila la dpt wat cam ni jg..;)

Juwita Jamaludin said...

Kak ida.. Sugoi.. Kawaii ne kekki... Kalah bakery kak.. Geram tgk.. Bila nak pandai deko2 gini ni

Maira Anjami said...

sugoi nye kak ida~~>_<
*tepuk2*..
kalo sye nak cube deko2 kek hasilnye mesti tak cntik..urayamashii ngan hasil kerja akak ni:))

dedetea said...

Assalamua'laikum,salam kenal dari Dede Thea ( Indonesia )woww very nice blog,saya sudah baca yor blog,I like it,izinkan saye menjadi follower your blog, and saye juga mengundang anda untuk tengok/ singgah at my blog,thank you before jikalau anda menjadi follower on my blog...Salam persahabatan dari :dedetea.blogspot.com

Ummi said...

Assalam Ida....tu diaaa kek dia mengancam habis...ni anak2 yang makan lebih ni kan..hehe...

izahdaut said...

waaahhhh cantiknyaaa..kak ida mmg pandai wat deco lah. lawa.. suke la cik suami tu yeee

dedetea said...

Terimakasih anda sudah singgah at mya blog,,Salam Persahabatan....

Nieza said...

wow cun ler deco kek tu kak...pandai tul akak deco pinjam tgn boleh?..hehe

Hann said...

perkhh... kagummm!!!

garlutti said...

Hello from SPAIN VIGO is my first visit to your blog .. your recipes are good and interesting, with beautiful sweet colors ... I follow you ... I invite you to share my recipes and blog .. hugs Marimi

-atiQah- said...

tqah pun selalu guna resepi kek span yg ni. resepi yg lecturer tqah bg time diploma. hehe.

Ida,Japan said...

nani......chelsia k'ida lum deco lg...kek ni mmg lembut dan gebuss nani..

Ijan.....Arogatou..ijan

Asmara....haa, herok pekok lagi tu asmara....haa, mmg sedap2

Tie....icing fondant nok kena menuntut dulu...kalau kt M'sia ada dh hok ready mada icing fondant tu..senang sikit, kalau nok godeh sendiri dok la kut..

K'amie...kemeriahan menggambarkan kebahagiaan

Ida,Japan said...

Love...yes!!my husband is...TQVM

Lia...cantik erk...bole la..TQ

Nur....deco biasa2 jer tu, tak nmpk carca marba ke?...senget benget pun ada lagi

Ita....huisss....tak setanding kek kt bakery la lg, mana ada...jauh lg tu..anyway TQVM Ita

Maira....mekasih dear..practice make perfect maira..mula2 dulu pun k'ida tak pandai sgt, ini pun tak 100% perfect tu...

Ida,Japan said...

Dedetea...TQVM followed my blog..nice to know u

K'Ummi....anak2 yg sebenarnya yg tak sabar nk mkn kek...biasa la kak, budak2 mmg suka sgt mkn kek2 cam ni...ummi dia jer malas nk buat selalu

Izah...mmg senyum melebar izah..nak2 ada logo fanatik dia..TQ

Nieza...nk pinjam tgn mai la Jepun he..he

Hann....TQVM Hann

Ida,Japan said...

Garlutti......hi, thanks for dropped here, nice to know u, I will visit your blog..

Ida,Japan said...

Tiqah....lembut dan gebusss kn kek ni..suka!!

Lovely Kitchen said...

rajin mendeco! suke lah peminat chelsea dpt kek dr wife tersayang ye...