My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, June 15, 2011

Mee Hailam


Salam kembali .....n3 simple2 aje. Mee tu asyik digoreng pun muak jugak kan...menu b/fast umah Ida pagi semalam. Layan gambar jer la erk..
Selalu jugak mee kuning ni Ida masak style gini. Kira tukar2 resepi mee la ni.....kat sini hari-hari nak kena masak breakfast sendiri, macam dah tak tau nak masak apa lagi, yang cepat, senang dan sedap la......bukan apa, selain buat b/fast, nak kena sediakan menu lain juga untuk buat bento/bekal hubby dan anak-anak.........Lain la kat M'sia...rata2 gerai jual nasi lemak ada, kalau tak sempat boleh beli jer.


Makan panas-panas memang sedap walaupun simple......


Apa lagi jom layan resepi kat bawah sana...
BAHAN:
  • 3 pkt mee kuning
Bahan kuah:
  • 4 ulas bawang putih....diketuk
  • 1/2 labu bawang besar....didadu
  • 3 hiris halia....dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih.......dikisar*
  • 1/2 labu bawang besar/bwg merah......dikisar*
  • 1 1/2 cawan isi ayam
  • 15 ekor udang sederhana....dibuang kulit
  • 2 keping fish cake / fish roll
  • 1/2 cawan kicap pekat masin
  • 3 sd besar sos tiram
  • 3 sd besar sos tomato
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah
  • 1 sd teh gula
  • Serbuk perasa......1/2 sd teh serbuk pati ayam
  • 2 sd besar tepung jagung.....bancuh dgn sedikit air
  • Air secukupnya sebagai kuah
  • Sayur-sayuran cth : sawi, kobis, carrot, bunga kobis ( ida letak apa yg ada kat esbox )
  • 4 biji cili api....diketuk jika nk lg pedas...ida tak letak
CARA:
  • Didihkan air di dalam periuk, celur mee sekejap dan toskan...ketepikan.
  • Tumis bawang putih bersama bawang besar dan halia yg dihiris sehingga sedikit kekuningan.
  • Masukkan bhn kisar...tumis sehingga sedikit garing.
  • Masukkan isi ayam, tambah 1/2 cwn air......kacau sekejap.
  • Masukkan segala sos, kicap, fish cake......kacau sekejap.
  • Masukkan air secukupnya sebagai kuah, bancuhan tepung jagung, gula, garam......kacau & biar mendidih.
  • Masukkan udang, serbuk lada hitam, lada sulah, & sayur-sayuran....masak sekejap sahaja
*Jika menggunakan carrot, letak semasa sos dimasukkan sbb carrot lambat empuk.
  • Perasakan garam secukupnya dan matikan api.
BAHAN TABUR :
  • Daun bawang, daun sup.....dihiris halus
  • Cili merah...dihiris nipis
  • Lemon/limau nipis...dihiris
  • Bawang goreng
* Kali ni Ida tak letak pun.

MASA NAK MAKAN BARU LETAK KUAH YANG PANAS-PANAS......memang sedap.



Macam buah epal jer bila tengok dalam gambar yang Ida snap ni....ni la white peach. First time makan, sedap jugakk......isi dia juicy sangat, banyak air. Saje beli hari tu, nak tahu apa rasa fresh white peach ni.....sape nak????? Ambil pisau potong sendiri ye...jangan berebut tau.

12 comments:

Maira Anjami said...

tgk mee hailam akak ni teringt plak mee kuning dlm peti yg dh nk smpi trkh luput..kene buat mee hailam la mlm ni..hehe
sye suke sgt momo(peach)..tapi jrng beli sbb mahal..huhu

Ucu Faridah said...

salam tuan rumah...geram tengok udang bersusun atas mee tu...

CT Delima said...

As'salam Ida

mengodanya mee hailam tu. mana ada simple, dah sedap lah tu. k.ct suka makan, tapi entah bila nak buat lagi. kalau teringin sagat kenalah buat gak kan. tak kan nak tunujk2 jer kat kedai..hihihi

white peach tu memang nampak macam buah epal, mesti sedap rangup2 gitu kalau gigit kan :D

lina said...

ida - tergoda ngan buah peach tu...:)

Nieza said...

wahh sedapnya mee hailam my fav juga tu semua mee saya suka kak...yummy!

anymz said...

adeh..lapar pulak masuk sini..terliur betul nengok mi hailam..favourite akak ni tau...

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. dah malam baru sempat nak jalan2.. mee ada lagi tak.. hihiihi.. sedapnya kak tambah tgk udang beratur je tu.. i like.....

kasihredha said...

fuhhh
memang mengancam nengok udang tu...
epal pun nampak sedap..

Lovely Kitchen said...

nak udang yg q tu! sedap mkn mee hailam...nak kena buat sendiri la ni...yg ida mesti dah sold out kan...

AZLITA AZIZ said...

fav akak ni.. nampak menyelerakan.. aikkk... lapor lah pulak!

Ida,Japan said...

Maira...ye momo, org jepun panggil..k'ida pun jarang beli gak ..

K'Ucu.....kalau geram, akak kutip jer

K'Ct....peach ni tak ranggup isinya..lembut jer..he..he

Lina...amik jer jgn malu2 k

Ida,Japan said...

Nieza....ye ke, nieza suka sume mee erk...tapi bila masak nk kena tukar cara, kalu tak jemu

k'nim....akak pun suka, sedap kan

Ita....menu dh ni dh jadi baja he..he gomenne..

K'kasih...mengancam erk...tu bukan epal kak, tapi buah peach..mcm sama jer nmpk kn..

e-na..mmg dh sold out pun e-na..

K'Ita....lapar erk..alah nk bg dah habisss...mkn nasi nk tak?