My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, June 14, 2011

Ayam Masak Hitam

Selamat petang di hari Rabu kepada semua.......Jutaan terima kasih sekali lagi Ida ucapkan kepada semua yang masih sudi bertandang ke sini. Nampaknya N3 Ida kali ni banyak menu yang dimasak hari2 jer...bukan apa, cam terpinggir pulak menu2 ni utk bertapak kat sini.
Kaler tak berapa hitam sbb buh sikit jer kicap.....sini ada jual kicap dari M'sia cap Tamin, TAPI mahal oooo, tu kena jimat2 pakai...ekkeekeeekee...
Jadi tak salah kalau Ida berkongsi kat sini resepi masakan harian Ida ni. Selalu jugak masak ayam style cam ni, anak-anak pun suka. Selain ayam, ida juga masak daging style cam ni.....pun sedap. Jom tengok resepi....

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam b'saiz kecil / 1 kg
  • 1 labu bawang besar atau 1/2 labu bwang besar + 5 biji bwg merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia *
  • 1 sd besar cili kering kisar @ serbuk cili......boleh dilebihkan
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam...boleh dilebihkan
  • 3 sd besar sos tomato
  • 1/2 cawan kicap pekat hitam.....ida letak sikit jer kali ni, sbb stok kekurangan
  • 1/4 cawan air asam jawa @ secukup rasa
  • 1 sd bsr serbuk jintan putih ( cumin )
  • 1/2 sd besar serbuk jintan manis
  • 1/2 sd besar serbuk ketumbar
  • 2 btg serai...diketuk
  • Air yg mencukupi sebagai kuah....kepekatan terpulang pada masing2
  • 1/2 sd besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Carrot secukupnya ataupun boleh juga letak kentang.......dipotong
  • 1 labu bwg besar....dihiris bulat nipis
* Kisar/blend bahan yg bertanda *

Bahan menumis :
  • 2 btg kecil kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 1/2 inci halia...dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih...dihiris nipis
  • 1/2 labu bawang besar...dihiris nipis kecil
CARA:

  • Bersihkan ayam dan potong 8
  • Gaul garam kunyit dan goreng sehingga masak.....jgn terlalu garing
  • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bhn menumis sehingga naik bau dan sedikit garing.
  • Masukkan bahan2 kisar, tumis sehingga masak, masukkan cili, tumis lagi sehingga masak.
  • Masukkan lain2 bahan, tambah 1 cawan air...biarkan mendididh.
  • Tambah air sebagai kuah dan masukkan juga carrot serta serai ketuk .....biar pekat lagi sedap
  • Masukkan ayam yg telah digoreng, gaul rata...biarkan mendidih
  • Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong nipis bulat .......masak sekejap
  • Perasakan garam dan padam api.
Sebelum tu, ada sekuntum bunga kuning kt bawah, sape berkenan boleh ambil........tak tau apa nama bunga ni, petik kat area sini...

18 comments:

izahdaut said...

hehe..kena jimat yeee.. tu pasai tak hitam. anak2 suke lauk gini.kalau pedas2 mak bapak pulak yg suke

kasihredha said...

akak nak... akak nak.. bunga tu:)
comey...
ayam masak hitam tu napok sungguh jeliro walaupun dok hite :)

Sue @ Nenie said...

Salam..Emmmm jarang-jarang orang masak ayam hitam..Biasa dengar daging masak hitam jeee...menarik ni...boleh cuba juga ni

Yat Maria said...

Ida

akak pun gemar gak lauk cam ni..makn ngan nasik panas2 :)

Maira Anjami said...

haha..sye pon tgh berjimat kicap..kalau pos kapal laut sampai nanti,bru bleh bermewah-mewah dgn kicap:DD

nOOrsha said...

salam kak ida..cantiknyer pics ayam masak itam nih.....sedap nampak tuh... pagar ceklat tu nanti klo wat lg saye boh n3 k.. smlm ingat nak amik pic tp dhira mengamuk..x sempat...

アヌム ちゃん said...

wah sedapnya kak ..

AI said...

- haipp...petik bunge org yer...

- hehe...

kakpah said...

salam,
kakpah bawak balik ayam dan bunga kuning.
timer kasih..

Kak Sam said...

ida minta le org kat msia kurier kicap banyak2 ke sana.

Hann said...

Ida,

nampak lah sangat super duper sedap..
menggiurkan..

Jun said...

hmm, mcm sedap j ida..bkn anak2 j..mak dia pon suka ni, heee

Lovely Kitchen said...

kicap mahaii ye...hihii...nnt balik mesia bole kasi hitam betul ayam tu dgn kicap!

Ida,Japan said...

izah..jimat cermat ler izah..maklum ler sume susah nk dpt yg halal...ada pon mahai..

K'kasih...amik ja kak munga ni..ayem dok itam tapi sedap ni..

sue...ayam pun sedap msk cam gini, cuma perlu goreng dahulu..kalau daging terus perap sekali ngan rempah2 @ tumis bhn dan masuk daging

Ida,Japan said...

Yat..betui tu, sedap mkn ngan nasi panas2...

Maira..dah order brg dr m'sia erk...huhuu, k'ida lum order lg..

sha..tq, haa pagar cakelat tu kalau buat lg jgn lupa resepi..cuma cnk tahu cam mana jd corak cam gitu..

Ida,Japan said...

anu....emmm sedap, buat pekat2 lg sedap..akak buat kuah sikit sbb bebudak ni suka kuahnya..

AI....bunga cam terbiar jer, tu yg petik sbb b'kenan..mcm2 bunga la kat sini..

Ida,Japan said...

K'Pah...siapa erk, try cari info tapi tak der..kalau k'pah kt PK ida tahu la...apa2 pun mekasih singgah sini..sila2 amik jer

K"Sam...tu la belum order lg, yg dulu dh lama abis..

Hann...biasa2 jer hann, tapi sedap mmg sedap

Ida,Japan said...

Jun....betui2..kalau pedas lg sedap

E-na...mahaii pas tu kedai jauh plak..so jimat2 pakai, kicap pekat manis Indonesia ada jual tapi tk suka ..maniss sgt la..