My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, June 26, 2011

Fried Shrimp in a Spicy Butter Eggs


Salam kembali buat semua.......baru dapat munculkan diri. Weekend biasanya tuan rumah ni sibuk sikit. Ni pun entry lauk lunch smlm. S0, ida nak kongsi resepi udang yang ida masak semalam. Hari ni tuan rumah tak leh nk ckp banyak sbb .....byk kerja lagi belum settle. Balik kelas nihonggo ( kelas bhs jepun ) tadi, singgah kedai jap dan terus balik umah. Settlekn kerja umah mana yg patut dulu, buat n3 jap pas tu ada lagii....kerja rumah yg tak habis2 tu. Mekasih bebanyak kpd yg sudi ke sini. Ada kelapangan, insyaallah nanti ida buat BW....

Sumber & resepi : Happy Cooking Time

Bahan-bahan

Bahan A ( telur butter )
  • 2 biji telur saiz M
  • 1/2 sd bsr serbuk bawang putih @ boleh tukar kpd 2 ulas bwg putih
  • 1/4 sd teh cili flakes...nk lebih pedas boleh lebihkn
  • 1/4 sd teh serbuk lada hitam
  • Sedikit dry oregano
  • 4 sd besar butter
  • garam secukup rasa
  • 1 sd teh air lemon/air limau nipis
Bahan B ( udang )
  • 15 ekor udang saiz sedang
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung ubi...ida pakai tepung katakuriko
  • 1/2 sd besar serbuk bawang putih / 2 ulas bwg putih....ditumbuk*
  • 1 sd teh serbuk lada sulah*
  • 1/4 sd teh serbuk kari*..boleh dilebihkan
  • 1 biji telur M*
  • Sedikit garam sahaja *
CARA-CARA:
A:
  • Panaskan butter di dalam kuali
  • Pecahkan telur di dm mangkuk, pukul sikit ngan garfu
  • Tumis bwg putih jika yg tumbuk/kisar jika sebalikbnya tak perlu tumis .
  • Masukkn telur ke dlm butter panas, kacau cepat2 dgn whisker sehingga tekstur telur jd cam serbuk.
  • Masukkan serbuk bawang putih serta bahan2 lain...kacau sebati sekejap. Padamkan api.
  • Sejatkan sedikit dgn penapis
B:
  • Udang dibuang kulit dan dibersihkan
  • Gaulkan udang bersama bahan bertanda *
  • Campurkan kedua2 tepung ke dalam pinggan
  • Ambil udang, golekkan keseluruhannya ke dalam tepung. Buat sehingga habis.
  • Goreng di dlm minyak penuh yg dipanaskan terlebih dahulu sekejap sahaja dan sejatkan..Jangan goreng terlalu lama, nanti isi udang akan keras dan hilang kemanisan isinya.
  • Gaul udang dgn telur butter tadi.
  • Sedia dihidangkan dgn nasi putih dan boleh juga dimakan bersama sos cili Thai / sos cili biasa.
Lepas ni nk cuba buat' butter prawn' pulak.....boleh ke telur tu jd halus-malus cam kat hotel..sape2 ada tips kat sini?

23 comments:

Naz said...

Ida,

Makan cicah sos cam tu jer sedap laaa... Menyelerakan.. I Like!

quinnie said...

bestnya...dah lama teringin nak buat....

Acik Erna said...

assalam ida,sibuk2 pun sempat masak jugak..ida memang cekap didapur ni.

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Sedap ni butter prawn yang pedas ida..

Ida,Japan said...

Naz.....mmg2 ratah pun sedap naz..

Q....ni versi campak2 Q, kalau dpt buat butter prawn lg best kn..tapi boleh ke nk dapatkan tekstur telur yg halus -malus tu

ady said...

as-salam
Wow bestnya..npk sedap..mkn dgn apa lagi sedap ni..?

Amie said...

assalam ida,
kak amie pernah buat butter prawn tp tak brp jadi / tak cantik sbb terlebih butter....

Mas said...

perhhhh...mengancamnya udang tu....

Hanis MY said...

yeayyy, nanti nak cubalah! arigatou

アヌム ちゃん said...

best2 pegi kls nihongo..saya belajar sendiri je.huhu..btw nmpk sedap..huhu

kasihredha said...

sungguh sedap...
kali ni tak de bunga ye ida..
ingat datang nak kutip bunga mcm selalu :)
sure dah kena warning dgn uncle tu ni....hihi

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. bestnya gi nihongo class.. ita dah tak gi lepas balik msia hari tu pastu pindah rumah jauh sikit dari kelas jadikan alasan kuat tak gi...

cantiknya udang tu posing geram je .. tentu sedapkan

Nuridah said...

Ida, gabungan yang menarik dan menyelerakan...kak nur suker telur bersama udg....ini 2 kan tk leh dipisahkan ngan akak...hehe...

kzai said...

salam ida...npk sedap..ratah dgn sos pun sedap kan

Lovely Kitchen said...

menu udang ni fav 2 jejaka kat umah ni...masak la apa pun mmg licin!

Ayu said...

Assalam ida, sedapnya udang ida tu..kecur betul akak tengok
udang kan my favourite..cannot live without them..hehe

Maira Anjami said...

Kak Ida..
ganbatte ne belajar nihonggo(^^)/

Ida,Japan said...

k'erna.....mana ada cekap kak,iasa2 jer..

K'ros...ni tak der la cam butter prawn yg pemes tu kak...msk campak2 jer

Ady..kalau ida ratah jer dh sedap..he..he

K'amie..ida pun lum buat butter prawn yg pemes tu

Hann said...

fuyoo... makan udang gini2 memang lah tempting sangat.

Yat Maria said...

Ida

this is great! akak selalu kehabisan idea kalo nak masak udang..

Ida,Japan said...

Mas...tq, dan hanis...sila2 jgn tak cuba, ratah pun sedap ni

anum..belajar drpd nothing..at least tahu sikit2 pun ok, nk ulangkaji malas akak ni.


k'kasih...tq kak, munga tak der.tak empat nk petik he..he

Ida,Japan said...

ita...oooo pernah belajar jugak erk..dh sampai takat mana tu..

k'nur..akak suka combine erk...sedapkn

k'zai..ye kak ratah jer sedap juga

e-na..jejak sorang dlm umah ida tak minat langsung udang

Ida,Japan said...

k'ayu...udang mmg feberet sume org kn kak..nk2 kena yg besar2 tu

maira..arigatou dik, masuk kelas bukak buku, balik umah dah tak bukak2 lg dah

hann....lazat di makan cicah sos gini jer

k'yat...ida just try & error kut2 sedap..mmg sedap!