My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, June 22, 2011

Potato Wedges

Slm kembali bersiaran......dah lunch ke belum? burrppppp!! ahh kenyang baru lepas mkn nasi....
Wedges ni sesuai kalau dicombine dgn 'Fried Chicken Wings' yg ida n3 sebelum ni. Semalam tak sempat pun nk buat wedges ni sekali.....ni gambar hari tu lagi.
Korek2 kat google nk cari resepi wedges, last2 t'bekenan respi kat mamawandihaa.fotopages / Madihaa kn.....mekasih banyak2 Madihaa, sedapx3...ida share resepi kat sini pulak ye..cuma ida ada adjust sikit. Idea sikit2 tu ada dah, sbb masa skype ngan kakak dulu, dia pernah ckp mcmmana nk buat wedges...masa tu belum rasa nk buat, tu yg tak tanya lebih.
Wedges sedap dimakan bersama mayonis atau 'Sos Cili Mayo' mcm yg ida buat kat atas...ikut resepi Madiha juga...ada tambah sikit serbuk kunyit. Sedapp sgt sos cili mayo ni.

Makan cam ni pun dah sedap......tapi anak-anak ida lebih suka letak mayonis......
Ok jgn buang masa jom intai resepi kat bawah.....

Sumber : Madihaa's Fotopage
Diolah oleh : Happy Cooking Time

BAHAN:
  • 6 ketul kentang russet bentuk lonjong dan bersaiz besar...ida pakai beli jerk kentang yg dijual kt kedai sini tapi tak tau jenis apa
  • 1/2 sd besar garam utk dicampur sms rebus kentang...ni ida tambah
  • 1 1/4 cwn tepung beras
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 3/4 - 1 cwn air....ida lebihkan air rasanya hari tu, agak2 jer tambah
  • 2 sd besar rempah kari daging.....ida letak 2 sd teh jer takut pedas
  • 1 sd kecil serbuk kunyit.....ida letak 1/4 sd kecil
  • 1/2 sd kecil serbuk pati ayam
  • 1/2 sd kecil serbuk jintan manis
  • Ida tambah juga 1/2 sd besar serbuk garlic seasoning
  • Ida tambah 1/4 sd teh serbuk lada hitam
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa......ida letak biar terasa masinnyer supaya menyerap masinnyer kpd wedges
  • Minyak masak secukupnya.
CARA:
  • Basuh dan bersihkan kulit kentang hingga bersih.( lepas basuh ida belah 2 memanjang sebelum direbus )
  • Rebus kentang di dlm air tenggelam setengah masak lebih kurang 10-15 minit.......ida rebus 20 minit bersama 1/2 sd besar garam
  • Angkat, toskan dan sejukkan seketika baru potong bentuk baji ( wedges ).....ida buang kulit baru potong.
  • Dalam satu bekas, masukkan bhn tepung serta bhn2 lain kecuali minyak lalu kacau dgn whisker.
  • Bancuh sehingga sebati dan menjadi batter yg sesuai utk menggoreng......bagi ida batter ni tak perlu pekat sgt, lebih cair dari tepung goreng pisang. Kalau terpekat silalah tambah air, bak kata tuan empunya resepi pun dia mungkin tersilap taip sukatan air tu.
  • Panaskan minyak di dlm kuali. Celupkan kentang ke dalam adunan tepung dan goreng seperti biasa.
  • Balikkan jika nmpk garing keemasan.
  • Hidang wedges dengan ' Sos Cili Mayo '
SOS CILI MAYO
  • 1 cawan mayonis
  • 2 sd besar sos cili
  • Ida tambah sedikit serbuk kunyit...one pinch
Cara-cara:
  • Bancuh bersama semua bahan sebati
  • Sedia dihidangkan bersama wedges tadi atau apa2 gorengan yang anda suka.

Cantik tak bunga tu.....petik depan rumah, pakcik Jepun blok ida yg tanam...geram tgk!! Toleh kiri toleh kanan dpt petik 2 kuntum....banyak lagi tu.

19 comments:

nur easy said...

alahai.. ditengah2 hari y cerah ni.lapa2 ;)

ady said...

as-salam
potato wedges nmpak sdap sngat..anak2 mesti suka ni..

nuanza said...

wahh...nk masuk dlm blog list gak nih!!! best2..jumpa org jauh...ehehehhe...than ye singgah blog kiter...
sgt suka wedges tu..kalau g kfc selalu beli, tp lom penah wat sendiri

Mas said...

wahh..sedapnya wedgess....

quinnie said...

bestnya ida....lain kali nak buat la sos mayo tuh...kita suka makan wedges...:)

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. sedapnya potato wedges.. ita sejak dah jumpa yang segera ni jarang buat sendiri.. ihiks.. goreng je dan letak sos yang digemari.. nak tumpang makan sini la

Amie said...

aduiiii....ida,
bagilah berapa banyak, berapa kali...kak amie tolak lain, amik potato wedges jugak, takakan jemu...

MOKCIK AZWA said...

uikss Ida..memang yummylicious sungguh lah wedges nie.. tengok pun dah droolingg..

harus weekend ni akan ku cubain masak ini. Dah banyak resepi dalam blog ni yg Azwa nak terai..insyaAllah weekend nak buat ops menerai resepi dari Happy cooking time hehehe

Maira Anjami said...

macam best je gune sos cili mayo..selalu gune sos cili je..boleh cube nih bile2:))

ibundo said...

salam ida,
salam kenal.
ibundo ambil resepi ni ye...
harap halal.

zanafahmi/PB said...

Ida, bunga taik ayam ke tu? haha...sori kalau salah. Kita org dulu pun kemarok dgn bunga2, kat tepi jln pun petik. Org jepun suka tnm2 kan? walaupun tanah dpn rmh sejengkal je, rajin betol..

nuwairani ismail said...

sos kuning tu sos cili mayo la ek? nmpk mcm cheezy wedges kt kfc plak..sedapnye!

kasihredha said...

potato wedges memang sedap..
akak datang nak kutip bunga kat bawah sekali tu :)

Nieza said...

sedapnya potato wedges tu kak...suka banget..hehe

アヌム ちゃん said...

tengah2 mlm tengok ni jadi lapa la pulak..huhu

Ida,Japan said...

Nur...alahai, lapor erkk...cepat2 pi bukak periuk k

Ady...mmg ady,anak2 suka sgt ngan wedges ni....

Nuanza...tq sudi ke sini,nanti kesempatan ida ke sana juga...insyaallah

Mas.....mmg sedap wedges sebenranya kn..Ingat KFC wedges

Q...haa, nanti leh try sos cili mayo...rasa kelainana sikit kalau just mayonis plain

Ida,Japan said...

Ita....yg jual pernah gak beli...tapi entah la kureng sikit taste dia...buat lebih sedap

K'amie...mmg2 tak jemu kalau mnk wedges ni...kalau gi KFC dulu, wajib order

Mokcik azwa.....harus try...insyaallah sedap, tak sedap bg feedback k

Maira.....sedap maira, cuba la..pasti nk buat lg

Ida,Japan said...

Ibundo....slm kenai gak..tq sudi drop sini ye..amik, no problem..mmg utk share pun

zanafi....bunga apa kenama pun entah la, tak tau, mmg2...org jepun mmg suka sgt tanam-menanam ni..geram nk petik

ani....ye la tu, sos cili mayo la kuning2 tu..sedappp bg org yg merantau cam kita ni...tapi tak leh nk lawan cheesy wedges kt KFC tu

Ida,Japan said...

k'kasih....ye betul..mmgsedap disukai ramai kak...haaa, amik la tak kisah byk lg tu kat bwh..

nieza...sedappp...rindu wedges di KFC

anum....alahai ciannyer, nk bg dah habiss pun dah..mkn maggi je la erk