My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Saturday, February 18, 2012

Finally......Rainbow Cake for his birthday

ASSALAMUALAIKUM.......
Sibukknya rasa..baru ida sempat bersiaran, bersiaran pun dh hampir lewat malam......masa ni, semua dh dibuai mimpi. Minta maaf byk sbb belum sempat ida terjah blog kwn2. Malam ni n3 pasal b'day story anak boy ida Aqil hari Jumaat lepas ( 17.02.2012 ). B'day boy ni cerewet orgnya.......dia dh siap bg list apa gambar kt kek yg dia nak. Tapi last2 ummi pilih yg tak brp nak susah & tak brp nak senang...muka Doraemon with Rainbow Cake.
Dalam fikiran ida ni berbelah bagi samada nak buat 'Chocolate Indulgence cake' @  'Rainbow Cake'. Tapi hati lebih kpd rainbow cake, tekak pula lebih kpd chocolate Indulgence....haiiii. Last2 ida pilih utk buat 'Rainbow Cake'. Buat hari Jumaat tu from A to Z....berpeluh2 rasanya. Lepas siap kek, masak lak 'Laksa Johor' utk santapan hubby balik dari lab. Memang letih sgt hari tu, tambah anak2 ida dua org ni Ain & Aqil ada kt rumah sbb demam....tapi tak la teruk. Salah diri sendiri jugak sbb tak buat sehari sebelum. Sambil buat kek sambil dok membebel kt diaorg....sbb si abg ni nakal, suka kacau adik dia, adiknya asyik nangis jer la kerja dia.
Godaan kek ni sgt kuat sebenarnya...bila ramai kawan2 yg dok tayang kek ni. Hati ida tertarik mula2, bila ida nampak Kak Cek yg tayang dulu.....mcm2 versi kak Cek ni buat...sungguh kreative. Pas tu Kak Azlita, terkini dia buat versi checkered yg sgt superb deconya baik isi dlm kek atau luar kek dia.....boleh terjah blog K'Azlita ni kalau nk tengok dan K'Ita ada letak link kawan2 yg lain yg pernah buat kek ni. Mintak maaf Ida tak sempat nk buat link semua. Pas tu Juwita kt Yokohama, Japan pun dh buat......kreative la Ita deco rainbow kek ni. Baru2 ni pun nampak Madiha  buat kek ni juga utk b'day anaknya..tak sempat nak terjah blog madiha hari tu...jeling2 dari jauh jaa. Sunnguh ceria deconya.
Yang paling kerap tayang, K'Zai kita.....sbb K'Zai ni byk amik tempahan. Fuhhh, deconya......kt sini juga telah menggoda jiwaku utk mencuba buatnya. Untuk resepi bertaip kt sini, nanti ida update k, sbb dh lewat mlm..mata pun dh naik berpinau, bantal dan selimut tebal telah memanggil2 ku hee..hee......kalau nk juga resepi boleh jer terjah blog2 yg ada link kt atas tu, resepi sumer sama jer.....sorry sgt2.
TQVVM kpd kawan2 di atas sumber resepi kek yg sgt sedap ini.

My birthday boy.....Aqil....ummi b'doa semoga menjadi anak yang soleh, bijak-pandai dan baik serta jangan nakal2 sangat k....sabar jer la dgn anak teruna ummi sorang ni.


Kanak-kanak gumbira.......



RESEPI asal kek ni by Kaitlin,Whisk Kid.com. Then introduced also by Martha Steward. Kek ni rasa lembut dan lembab2 gitu. ...sedap. Untuk frosting, ida buat 'Cream Cheese Frosting' termasuk la juga filling kek, ida ubahsuai sikit dari resepi frosting 'Cake Tiramisu' jer yg ida pernah buat sebelum ni.

Resepi cream cheese frosting ( kalau nk lebih tebal boleh lebihkan adunan )
  • 300 gm cream cheese pada suhu bilik
  • 300 mls whipping cream
  • 5 sb gula aicing  @ secukup rasa
  • 1/2 biji air perahan lemon
  • Sedikit garam ....just for taste
  • 2 sb butter
  • Optional..Tambahan 30 - 50 mls susu segar jika sgt pekat.
Cara:
  • Pukul cream cheese + butter dan gula hingga sebati dan berkrim
  • Tambah whipping cream, air lemon dan sikit shj garam...pukul hingga pekat
  • Jika terlalu pekat boleh tambah sedikit susu segar dan pukul sekejap.Sedia digunakan.
  • Boleh tambah pewarna makanan utk mendeco kek nanti


Yang renyah buat kek ni, cuma masa nk kena bakar selapis2 berasingan kaler tu....kena byk sabar jugak bila buat kek ni sebenarnya. .


13 comments:

kasihredha said...

cantiknya kek..colourful..kanak2 sure suke.
Happy birthday...Aqil
encem ar aqil :)

AZLITA AZIZ said...

Happy B'day untuk anak teruna yang handsome...

be a good boy!

Acik Erna said...

assalam ida.cantiknya kek..ida memang pandai bab kek2 ni
happy birthday buat ensem boy..anak ida tu.semoga menjadi anak yang solleh

mama sara nur said...

assalam
hepy besday..moga jadi anak yg soleh ya
cantik kek utk besday boy ni mesti happy sgt dia kan..

Ummi said...

Happy Birthday kat boy Ida tu yea...heehe..sonoknya dia dpt kek doraemon...dlm pulak terserlah cantik kek rainbow tuuu... Adoiii, akak jer x terbuat2 lgk..ntah bila la eh...kat rumah ni nak yg cokelattt jek memanjang.. nnt nak tanya org rumah ni, sapa nak kek rainbow...hehe

Qasey Honey said...

ala tomei kek doremon tu...
hppy besday utk ank akak tu yea...

Kak Sam said...

cute je. bertuah aqil. happy birthday aqil moga akan jadi anak yang soleh

deeTha H said...

salam kak Ida :)
lama tak tengok2 ksini..

selamat milad untuk Aqil ya..

Ibu Darwisy said...

cantiknyer kek akk..igt this year darwisy punye besday nak tempah rainbow kek gak lar..

CT Delima said...

As'salam Ida

cantiknya deco rainbow kek tu, kalau anak bujang k.ct tengok doremone tu pasti dia suka..hehehe

Happy beleted b'day Aqil semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya didalam apa jua yang diinginkan, Insya'Allah..A-minnn

ijayuji said...

Salam kak ida! mekaseh tuk doanyer juga :), n happy belated besday tuk aqil moga menjadi ank yg soleh n dipemudahkan segala urusanmu didunia n akhirat insyaAllah! santekkkkkkknyer kek akak! teringin nak makan, teringin nak buat jugak tp tak rajin pulak skrg ni :D

Cekgu Maz said...

waaa canteknyerr....kek nie memang cantik walau camana di deco sekalipon...hehe terbaeekkk

cik cek said...

Happy belated birthday tuk sicomel yg handsome Aqil...senyum menguntum dapat kek rainbow doremon lagi...
Memang sedap kan Ida kek ni...akak pun lama dah tak buat kek ni..tunggu org ramai kat rumah baru leh buat...meriah sikit yg nak makan nanti....