My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Saturday, February 25, 2012

Karipap Ranggup Inti Kentang + Keledek 3 Rempah

ASSALAMUALAIKUM  semua......
Petang ni ida tak dpt nk celoteh panjang sbb ada hal lain lagi  yg nak disettlekan. Ida cuma nak share satu lagi resepi karipap yg ranggup!! Ia juga salah satu resepi kulit karipap yg memikat selera tekak ida & keluarga. Resepi kulit karipap ranggup ida terjumpa kt dapur Along Roz, Home Kreation hasil dari dok m'google hari tu. Melihat pada hasil yg dibuat oleh Along, ida sgt tertarik utk mencuba. Memang ranggup sekali hasilnya. Mekasih byk2 yer Along di atas sumber resepi ni. Izinkan ida share kt laman ida pulak ya. TQVVM.


Intinya pulak ida campur2 ubi kentang dgn keledek, tapi buat resepi 'Inti kentang 3 Rempah' yg ida buat sebelum ni, cuma ida ada adjust2 sikit lagi. Anak2 ida cukup cerewet pasal karipap ni. Kalau inti tu pedas, mmg diaorg tak akan makan, kulit tak ranggup pon diaorg tak brp suka. Hishhh...cerewet2nya anak2 ummi. Ada ke buleh diaorg ckp, karipap ummi buat jer sedappp......hai..anak2. Yer la kt sini, banyak makan yg ummi dia masak......cuba kalau skrg ni dok kt M'sia...ummi kerja tau....sempat masak pon yg wajib2 jer. 

INTI KENTANG + KELEDEK  3 REMPAH
Sumber/resepi : Happy Cooking Time

  • 500 gm ubi kentang
  • 300 gm ubi keledek
  • 1 labu bawang besar bersaiz besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 3 hiris nipis halia *
  • 1 genggam udang kering...direndam air panas sekejap*
  • 1 labu bawang besar....didadu
  • 2 sd besar serbuk kari daging.....sukatan rempah2 boleh letak lebih jika nk pedas
  • 1  1/2 sb serbuk kurma
  • 1/2 sb serbuk rempah beriani ( ida guna rempah pakistan )....mmg sedap rempah ni
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 2 1/2 sd besar gula/secukup rasa
  • 1 sd teh pes asam jawa @ boleh letak sedikit air asam jawa
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa
  • 1 cawan mix vegetables yg frozen...kali ni ida tak letak
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Daun saderi utk tabur jika suka
CARA:
  • Kentang & keledek dikupas kulit, dibersihkan dan didadu kecil
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bhn kisar hingga sedikit garing, masukkan bawang besar dadu dan daun kari. Tumis sekejap.
  • Bancuh serbuk rempah2 dgn sedikit air panas dan masukkan ke dlm bahan tumisan
  • Tumis sehingga masak...tambah sedikit air jika terlalu kering
  • Masukkan  gula, air asam jawa dan garam....kacau
  • Akhir sekali, masukkan ubi kentang yg didadu, tambah 1/2 cawan air......masak hingga kentang empuk dan pekat dgn api yg sederhana
  • Cukupkan rasanya dulu baru angkat dan ketepikan



    Karipap Ranggup

    By: AlongRoz@HomeKreationSource: MyStyleMyWay (Original by: here)

    Bilangan 36 ketul ( lebih kurang )
    BAHAN2:
    500g Tepung
    50g Tepung Beras
    50g Tepung Ubi
    1 sb Gula
    1 st Garam
    2½ sb Majerin* ida tambah lg 1 sb sbb sudu ida kecil
    ¼ cwn Minyak* (* panaskan)
    Air..secukupnya

    CARA2:

    • Campurkan kesemua bhn2 kering.
    • Tuangkan minyak panas & gaul rata.
    • Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
    • Bahagi dok kpd bebola kecil.
    • Leperkan & isi dgn inti kesukaan...ida guna inti kt atas 
    • Buat sehingga habis.
    • Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
    pesanan dari Along : karipap perlu digoreng lama sedikit, supaya ia garing hingga ke dalam.
    Masih lagi guna original method......adehhhh rasa nak patah  pinggang dok mengelim karipap pakai tangan  hari tu....ayat org 'M' sama ni hiiiiii

    5 comments:

    Kak Sam said...

    ingat kat hanamemories, keledek + kentang = kelentang. hehehe macam best je

    Maira Anjami said...

    besnye karipap rangup..nak cube wat karipap gune resepi ni nnti:))

    mama sara nur said...

    assalam ida
    petang2 gini makan karipap yg comel2 camni memang sedap ,nak singgit boleh he he
    sy memang suka inti keledek + kentang rasanya lg sedap

    maz said...

    Salam ida...waaa langkah kanan la maz ni..ada kripap lgi...maz pun bnyk lgi inti kripap yg frozen tu..

    Melly Octaviana said...

    Salam Ida.. Melly suka makan karipap apalagi kalo ragup.. rasa mau makan karipap sekarang.. slurrp