My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, February 20, 2012

Kepak Ayam Bakar Madu Berempah

Salam kembali lagi.....lepas hirup tomyam putih meh kita gigit kepak ayam pulakkk......rugi kalau saper tolak ni. Sedap wehh....ada 4 ketui, saper cepat dia dapat.....yg itam2 kt ujung tu lg sedap tau.

 Dah lama tak bakar kepak ayam ni sebenarnya sbb kat kedai tu dh putus stokkk......ni baru ada semula. Bila hubby nmpk ada semula kt kedai tu..terus ja dia beli. Apa lg si chef ni pon esoknyer mulakan projek membakar kepak ayam niiii hari Sabtu lepas.....bukan buat bakar jaaa, sup kepak ayam pon buat..jadinya kami byk mkn kepak ayam ja la ari tu. Nampak sgt nk lepas gian. Resepi ni ida pakai main campak2 jaa yer, nk cepat tak sempat nk belek resepi kt tenet lg dh....taruk itu, ini...aikkk sedap pulak kejadiaan rasanya.Meh kita semak resepinya...


 Bahan:
  • 15 ketul kepak ayam
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1/4 sk serbuk jintan manis
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1/4 sk serbuk lada hitam
  • 1/4 sk serbuk lada sulah
  • 1/2 sk serbuk kunyit
  • 4 sb madu
  • 3 sb sos tomato
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb kicap pekat masin
  • 1 inci halia*
  • 1/4 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 batang serai*
  • 1 sb minyak zaitun
  • Garam secukup rasa
Cara:
  • Kepak ayam dibersihkan
  • Kisar bahan bertanda *
  • Perap kepak ayam bersama semua bahan selama 1 jam atau lebih
  • Bakar kepak ayam hingga masak( ida bakar guna dapur gas kt ruang membakar )


15 comments:

HomeKreation said...

Salam Ida. Rasa cam nak buat ni lah menu esuk!

quinnie said...

kak ida...antara byk2 bahagian ayam...kalau kat rumah ni..bhgn kepak ni memang jadik rebutan..hehehe..tak tau ngape saya suka sgt...kekeke

ijayuji said...

Salam kak ida!! kepak sedappp tuuuuuuuu :D bukan kata kak Q ajerrr rata2 mmg ramai suke kepak walau tak byk khasiat kat kepak sbb tu lah daging kepak ni sedap :D lama tak buat ayam2 bakar gini, kalau ratah gituu sedapnyer!

Qasey Honey said...

asslm kak...
nmpk sedap la sgt kepak ayam tu...
berbunyi perut ni tgk...hehehe...
dh msuk list dah ni utk cuba pula...
tq kak resepi....

Gee® said...

sedapnya kepak ayam...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida...
wah sedapnya tgk kepak ayam bakar bermadu tu ida... nie fav irfan kepak ayam.. cuma kat rumah akak nie jarang beli kepak ayam.. sesekali makan kepak ayam memang sedap

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikkum Ida..
Mesti still busy kan. Ermm.. sorry tanya, Ida tinggal di sana sbb study ker kerja or maybe your hubby yg study or kerja. Baru nak tanya kan.Teruk betul Naz ni.hehehe..

Kalau kepak ayam mmg tak de peluang la nak makan di rumah Naz ni sbb anak2 suka kepak ayam. Kang berebut lak..hehehe.. Best kalau dapat makan kepak ayam bakar. Makan banyak pun kurang rasa bersalah sbb low fat and calori..

Kamalia said...

kak ida..sedapnya kak..terliur tengok ni..
kat sini pun dah lama takde kepak ayam ni..kot tak boleh buat guna resipi ni pulak..

tun_telani said...

mmg terliur tengok kepak ayam niii...
kt umah tun mmg kepak ayam jugak yg duk berebut2.

Ucu Faridah said...

salam ida....
tak dapat kepak dapat telan air liur pun jadilah...:)

Tina Othman said...

nampak sangat menarik, minta izin copy resepi ye, saya suka sangat kepak ni, selalu buat goreng gitu je

Ummi said...

Assalam Ida cayang...waaah kepak2 pulak nak terbang blk Msia ke...x tahan weeey dgr ayam bakar madu berempah gini....leh tangkap leleh taaauuu... :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

meleleh ayaq lioq cheq tgk
honey chicken wigs mmg yummy la

HUSEQA said...

as salam...wah mcm napak sedp je...tp mcm mne ye nk jdikan nye lg napak merah ye...

HUSEQA said...

AS salam...wah napak mcm sedap...rasa mcm nk buat ...tp mcm mne ye nk buat ayam nye lg napak warna merah ye...