My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, February 9, 2012

Bun Pizza .....edisi nak abiskan stok roti bun

Assalamualaikum dan selamat malam semua....dah nak tidur ke? Kalau tak tidur lagi, meh cuci mata kat sini dulu....cukup sekadar cuci mata pun tak per.

 Tayangan malam ni cuma menu simple aja yer.......salah satu cara nak memikat selera anak2 makan bun kosong ni. Daripada tak abis dan dibiar expired......ida buat versi 'bun pizza' ni. Bun / dinner roll ni ida beli kat Costco baru2 ni. Punya la banyak 1 pack besar tu....mula2 laju jer diaorang ni makan, cicah air milo, sapu jem/marjerin la.....lepas tu dh tak mau makan dah. Last2 ida belah dua, letak simple topping cam buat topping pizza dan bakar. Balik sekolah hari tu, laju pulak anak2 ida ni amik kunyah bun yg dah jadi pizza ni. Tak membazir kan......saper yg ada bun kt rumah yg tak berapa nak jalan tu, boleh la try buat ni.

 Okesss....layan aja la yer, tak leh lama2......

Bun Pizza
  • Roti bun secukupnya
  • Sos cili + sos tomato @ boleh letak sos pizza
  • Mozarella cheese halus@ mix cheese pun boleh
  • Sedikit bawang besar...didadu
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Mayonis 
  • Sosej secukupnya...dicelur seketika & dihiris nipis
  • Optional....garlic spread/garlic seasoning powder ( ni ida beli kt Costco )...sedappp
Cara membuat :
  • Roti bun dibelah dua
  • Ambil satu persatu, sapu dgn sos, tabur sikit cheese, susun sosej, tabur bawang besar dadu & tabur lagi cheese.
  • Paipkan sedikit mayonis, tabur bahan seterusnya.
  • Panaskan oven dan bakar dalam suhu 200 C selama 7 - 8 minit @ hingga cheese mencair.

 Oyasuminasait ! / Selamat malam.......ida minta maaf byk2 sbb lately ida jarang2 dpt BW, kalau terjah pun tak sempat nak komen bagai....namun masih ada juga yg sudi tinggalkan jejak kt sini...ida sgt hargai sumer tu, TQVVM
Ida post n3 ni pun curi2 masa sikit, bila sumer anak2 dah tidur, tu pun tak boleh lama, sejuk2 ni mata cepat aja mengantuk..adehhh. Selalunya malam2 aja lah baru free sikit..siang2 pulak rasa masa tu kejap jer, lagipun nak kena disiplinkan diri .....buat kerja rumah pun rasa cam tak abiss2.

10 comments:

harleena said...

nampak simple and yummy.. Roti bun pulak tak ada...

Qasey Honey said...

wow..simple tp nmpk sedap la...bgus la idea ni...elak pembaziran...

Gee® said...

owwww...senang keje buat piza kan... k.gee pon selalu buat camni tp guna roti gardenia biasa tu aje... yg penting pewot anak2 kenyang kannn.....

Emma said...

buat bekal anak ke sekolah bagus juga ni..dulu selalu buat guna tuna flakes n roti perancis tu..makan panas2 memang sedap.

Suterayu said...

sedapnye nampak.. nak try la

nOOrsha said...

menarik bun pizza akak ni..good idea kak, len kali ade roti yg x abih leh wat gini :)

mama sara nur said...

TQ ida sudi dtg ke blog akak ye
menarik menu ni.. bun pizza, yg pastinya ank bujang sy tu pengemar pizza he he boleh try nanti tq Ida share resepi ni

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Simply delicious pizza bun! So cute...:)

Mieza said...

Ida...comelnya pizza bun ida..mau sekali ngap je masuk mulut heheh..setuju sgt bun yang dibuat begini sbb kalau buat begini kejap je abis kan..bebudak kat umah ni pun suka senangat..

Ida, resepi kek coklat tu mieza dah postkan..jemput lah visit balik entry kek cekelat tu..:)

Anonymous said...

Hiya! I simply would like to give an enormous thumbs up for the nice info you will have right here on
this post. I shall be coming back to your blog for extra soon.


Here is my website; SEM