My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, January 7, 2011

Bebola Pulut Berserunding Ikan

Salam kembali........terima kasih sekali lagi di atas kunjungan teman2 semua. Tuan rumah ni mmg tak sempat nak b/walking buat masa ni....hanya dapat merenung dari jauh sahaja menu2 lazat yg ditayang oleh kengkawan. Nak n3 hari2 mcm tak sempat la.....pic menu ni pun dah lama terperap dalam harddisk...Jom la tgk menu simple ni....tapi sedappp tau...


Bahan-bahan :

  • 1 kg beras pulut direndam 3-4 jam
  • 250 mls santan pekat......ida guna santan dlm tin
  • 4-5 sudu bsr gula/ikut selera kemanisan masing2
  • 3 1/2 sd teh garam/secukup rasa
  • Tambahan air panas jika pulut belum lembut
  • Serunding ikan....yg dibeli je ( M'sia mari )
*P/s:Ida pakai beras pulut Jepun, kemungkinan berbeza sedikit...jadi kemungkinan juga sukatan santan dan air tak sama

Cara-cara :

  • Bersihkan beras pulut yang direndam dan toskan
  • Panaskan air dalam kukusan
  • Kukus beras pulut kosong lebih kurang 30 minit. Dalam setiap 10 minit , kacau sedikit dan kukus lagi.
  • Angkat dan tuangkan pulut ke dalam bekas yg besar
  • Masukkan santan pekat, gula dan garam.......gaul sebati
  • Masukkan semula ke dalam pengukus. Kukus lagi lebih kurang 20 minit. 10 minit pertama kacau dan kukus sehingga masak.
  • Jika pulut masih keras, ambil sedikit air panas, renjis2 rata seluruh pulut, kacau dan kukus lagi seketika dan angkat.
  • Biarkan ia sejuk sedikit baru buatkan bebola dan golekkan ke dalam serunding ikan.
  • Semasa menghidang...tabur lagi atasnya dengan serunding ikan.

0 comments: