Salam semua........quick n3, kuih yang simple tapi sangat digemari ramai terutama anak2 ida. Kalau buat kejap jer licin mangkuk tu....Semua dah pandai buat kan......ida saja nak tepek kt sini utk tambahkan koleksi kuih-muih dlm album HCT ni.
Gambar snap dah petang.......dah nak dekat Maghrib, malap jer la....Buat petang tadi utk kudapan anak2 balik sekolah....Selalu buat ikut sedap rasa jer...main agak2 jer adunannya....petang tadi rajin lak nak sukat2.
Resepi cekodok pisang
Bahan-bahan:
- 8 biji pisang masak ranum saiz sederhana
- 3 cawan tepung gandum -+( agak2 adunan tidak cair dan tidak keras )
- 1 sk garam
- Gula secukup rasa
- 1 sk baking powder
- Sedikit tambahan air jika perlu
- Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
- Di dalam mangkuk, lecek pisang hingga halus
- Masukkan garam, gula ke dlmnya.......gaul
- Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit hingga habis ( jika adunan lembik boleh tambah tepung, jika adunan keras, tambah sedikit air )
- Masukkan baking powder......kacau sebati
- Jika perlu, tambah sedikit air..kacau lagi
- Panaskan minyak di dlm kuali
- Goreng cucur hingga habis
- Untuk mendapatkan bentuk yang cantik, guna tangan , jemput sikit adunan dan goreng.Ulangi hingga habis.
4 comments:
assalamualaikum ida..
memang kan cucur kodok ni di minati dari dulu sampai skrg, cucur paling famous la boleh di katakan.. sedapnya kalau cicah ngan sambal bilis ni.. huiishhh.. nak kena cari pisang ni..
jepuk pise...ohh sungguh sedak
menu fav hubby akak ni...tak jemu dimakan kalau cekodok pisang...:)
da try da memng sedap..dan seng disediakn..
Post a Comment